Minnesota a Detroit dokončují přestup Monteho Morrise

08. 02. 2024, 15:00 » Přestupy - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
Minnesota Timberwolves a Detroit Pistons dokončují výměnu v rámci které by se měl stěhovat rozehrávač „Pístů“ Monte Morris do Minnesoty, informuje Shams Charania z The Athletic. Detroit by za něj měl získat Shakea Miltona, Troye Browna a výběr ve druhém kole draftu v roce 2030.

Morris se v Detroitu dlouho neohřál. Do města automobilů přišel z Washingtonu po skončení loňské sezóny, a to výměnou za budoucí volbu ve druhém kole draftu.

Bojoval však hlavně se zraněním zad, kvůli kterému debutoval za Detroit až koncem ledna. V této sezóně tak zatím nastoupil jen do šesti zápasů (s minutáží lehce přes 11 minut), ve kterých průměroval 4,5 body, dvěma doskoky a 1,3 asistencemi. Střelecky se mu příliš nedařilo: 36,4 % z pole, trojky 18,2 % a trestné hody 50 %.

Nicméně, během pěti sezón strávených v Denveru a Washingtonu, kde Morris celkem odehrál 339 zápasů, vykazoval výrazně lepší čísla – 10.5 bodu, 2.5 doskoku a 4.0 asistence. A střelecky se mu dařilo - 48.0% z pole, trojky 39.2% a trestné hody 82.9%. V týmu Nuggets se potkal s Timem Connellym, současným prezidentem basketbalových operací v Minnesotě, který o něho stál i nyní.

The Detroit Pistons are finalizing a deal to send guard Monte Morris to the Minnesota Timberwolves, sources tell @TheAthletic @Stadium. pic.twitter.com/9367Rn2iFz

— Shams Charania (@ShamsCharania) February 7, 2024

„Vlci“ hledali hráče, který by mohl podpořit ústředního rozehrávače Mikea Conleyho. Jako jeho zástup se již protočili Jordan McLaughlin, Nickeil Alexander-Walker či Kyle Anderson, ale Morris je jako rezervní rozehrávač spolehlivější variantou. Tedy pokud zůstane zdravý a dostane se do své obvyklé formy.

Morrisovi končí smlouva na 9,8 mil. dolarů a pokud ji do léta neprodlouží, stane se poté nechráněným volným hráčem. 28letý rozehrávač bude moci do 30. června podepsat prodloužení až o dva roky, ale Minnesota se už v příští sezóně dostane do problémů s platy, takže co bude dál je otázkou.

Získáním volby ve druhém kole draftu za Morrise získají Pistons zpět cenu, kterou za něj původně zaplatili a neovlivní to jejich předpokládaný letní prostor pod platovým stropem. Milton si v této sezóně vydělá 5 mil. dolarů a Brown 4 mil. dolarů. Za předpokladu, že si je Detroit ponechá do konce sezony, bude se muset do konce června rozhodnout, zda chce garantovat plat obou hráčů i na sezónu 2024/25.

Aby mohl dohodu dokončit, bude Detroit muset ještě nějakého hráče vyměnit nebo propustit - klub má v současné době plnou patnáctičlennou soupisku.