Lou Williams chce dohrát kariéru v Kalifornii. Získá s Clippers titul?

20. 04. 2020, 11:00 » Informace z klubů - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Louis Williams je mimořádně nadaným střelcem, který už třikrát během kariéry dostal ocenění pro nejlepšího náhradníka sezóny (2015, 2018, 2019). V nejslavnější basketbalové lize světa už ho vidíme 15 let a na kontě má odehráno 996 utkání základní části a 85 v play off, ale prsten šampióna NBA ve své sbírce ještě nemá.

Lou Williams už tři roky obléká dres Clippers, ale výrazněji se jeho současný klub v honbě za titulem neprosadil. Všechno měla změnit až letošní sezóna s Kawhim Leonardem a Paulem Georgem, ale veškeré plány zhatila koronavirová epidemie. „Lou-Will“ stárne (na podzim mu už bude 34 let) a platnou smlouvu má už jenom pro příští rok (8 milionů dolarů). Rád by proto poslední roky kariéry co nejlépe využil.

„Nechci už poslouchat další výzvy,“ říká rodák z Memphis v Tennessee. „Rád bych ukončil kariéru v LA, protože zdejší organizaci miluju. Clippers mi nejvíc přirostli k srdci a chtěl bych zde konečně něčeho velkého dosáhnout. Nedovedu si představit, že bych opět začínal někde jinde.“ Williams během patnáctileté kariéry v NBA vystřídal šest týmů a dva roky si zahrál i za konkurenční Lakers, se kterými se letos očekával velmi pikantní souboj.

"This is it. All the teams out there, I'm not playing for anyone else after this."

Lou Williams wants to finish his career with the Clippers.https://t.co/iacmpwp2Bh

— Farbod Esnaashari (@Farbod_E) April 18, 2020

Williams byl draftován v roce 2005, ale pravděpodobně mu „ublížilo“, že přeskočil univerzitu a do NBA odešel velmi brzo. Na střední škole ale sbíral jedno ocenění za druhým a celkově se stal druhým nejlepším střelcem v historii státu Georgia. Na draftu si ho vybrala Philadelphia 76ers, avšak až jako 45. nováčka v pořadí. Do Clippers se dostal v roce 2017, kdy ho Houston vyměnil s dalšími hráči za Chrise Paula. Zprvu se mu v Kalifornii příliš nelíbilo, ale nakonec mu Doc Rivers pomohl oživit kariéru.

„Nikdy se nevzdávej,“ to je moje motto. „Doc mi spolu s ostatními spoluhráči pomohl v Clippers najít novou motivaci, za což jsem mu nesmírně vděčný. Tady jsem znovu omládl a zažil nejlepší období své kariéry.“ Po přestupu z Rockets si připsal nejlepší průměr kariéry (22,6 bodu na zápas) a letos měl i po příchodu dvou velkých hvězd velmi solidní čísla (18,6 bodu) a dokonce si připsal osobní maxima v asistencích (5,7) a doskocích (3,1).

V rozhovoru ještě populární „Sweet Lou“ prozradil, že by ještě rád čtyři roky s vrcholným basketbalem pokračoval a doufá, že si konečně jednou zahraje alespoň ve finále NBA. Povede se mu to v dresu LA Clippers?