MS 2023: Největší hvězdu z NBA na mistrovství světa neuvidíme

25. 07. 2023, 11:00 » Novinky - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Od 25. srpna do 10. září 2023 je na programu basketbalové mistrovství světa, které se bude hrát v Japonsku, Filipínách a Indonésii. Největší hvězdou měl být dvojnásobný MVP Nikola Jokič, který se ale omluvil kvůli náročné sezóně v NBA a ohrožen je start také Janise Adetokunba, který ještě nedoléčil zranění kolene.

Basketbalisté Nuggets se letos stali šampióny NBA. Srbský reprezentant odehrál 69 utkání v základní části a dvacet v play off, kdy skoro neslezl z palubovky (průměrně odehrál 39,5 minut na zápas).

Svetislav Pešić včera oznámil fanouškům zprávu, že si chce „Joker“ v létě od basketbalu odpočinout a vynechá asijské mistrovství světa. Spolu s ním neuvidíme ani Vasilije Miciče, který přestoupil do NBA a chce se v Oklahomě připravit na svou první sezónu v zámoří. Navíc má prý 29letá hvězda Euroligy nedoléčené zranění ramene.

Serbia faces roster uncertainty ahead of FIBA World Cup 2023, with questions surrounding Nikola Jokic and Vasilije Micic 😳 pic.twitter.com/2WkAUXylOM

— BasketNews (@BasketNews_com) July 23, 2023

„S Jokičem jsme byli dlouho v kontaktu a rozebírali všechny možnosti,“ řekl zkušený kouč Srbska. „Nakonec se rozhodl mistrovství vynechat, jelikož je po náročné sezóně fyzicky i psychicky vyčerpaný a necítí převzít velkou odpovědnost za tým.“

28letý centr hrál na MS ​​2016 a 2019, ale k úspěchu svému týmu nepomohl, stejně jako na loňském evropském šampionátů, který se hrál v Praze a Berlíně. Největším jeho úspěchem na mezinárodní scéně tak zůstává stříbro z olympijských her v Riu 2016. Dodejme, že se sedm nejlepších celků kvalifikuje příští rok na OH do Paříže.