Draft 2019: Vince Carter věří ve schopnosti Ziona Williamsona

10. 01. 2019, 10:00 » Perličky - Autor: Matyáš Fanta


(zdroj: Nbasket.cz)
Pravděpodobně nejcennější mladý hráč nadcházejícího draftu - Zion Williamson - nepřestává udivovat svými heroickými výkony. Na jednom konci palubovky soupeř tvrdě naráží na jeho bloky, zatímco na druhém sleduje impozantními smeče osmnáctiletého talentu. A slova chvály si Williamson naposled vysloužil od Vince Cartera.

Ten na rozdíl od Ziona svoji kariéru pomalu uzavírá, a tak se díky svým bohatým zkušenostem může vžít do situace očekávané jedničky draftu 2019. Jednačtyřicetiletá legenda NBA byla draftovaná v roce 1998 z páté pozice. S Williamsonem ho pojí velká atletičnost a tak může předvídat jeho vstup do nejprestižnější basketbalové ligy světa:

„Myslím si, že bude připraven. Jedna věc, kterou jsem se naučil po svém příchodu do NBA je, že sice můžete být velmi dobrým atletem, pak ale potkáte spoustu hráčů, kteří jsou stejně tak atletičtí jako vy. Co více můžete nabídnout? Myslím, že si projde stejným obdobím, jakým jsem si prošel já. Všichni nejdříve říkají jak umíte smečovat, ale po chvíli se začnou ptát: ‚Co jiného ještě umí?‘“

Vince Carter of the Atlanta Hawks praises Zion Williamson, Duke Blue Devils freshman - ESPN https://t.co/cgazF2Jwws

— Vince Carter (@VinceCarter24x7) 9. ledna 2019


Produkt Duke University se těší velké popularitě mezi basketbalovými fanoušky i odborníky. Často je srovnáván s největšími jmény, jaké NBA poznala, jako například LeBron James či Charles Barkley. Může bránit na různých pozicích a má obrovské fyzické předpoklady. Limituje ho naopak střelba z dlouhé vzdálenosti. Carter v jeho schopnosti věří: „Je super atletický. Jeho tělo je na NBA připraveno. Stále však musí pracovat na rozvoji své hry,“ zdůrazňuje hráč přezdívaný „Vinsanity.“

Williamson zatím průměruje téměř 21 body a 9.5 doskoky na utkání. K tomu v průměru zaznamenává ještě 2.2 získaných míčů a skoro dva bloky na zápas. Zpoza trojkové čáry střílí s 28% úspěšností. Podle řady odborníků by se pak měl "poprat" se svým současným spoluhráčem RJ Barrettem o post jedničky draftu roku 2019.

Zion has the cheat codes. 🚀✋ @ZionW32 pic.twitter.com/hRGX464OXL

— Duke Basketball (@DukeMBB) 6. ledna 2019