Šťastná šestka Fata Levera. Denver chystá vyřazení jeho dresu

11. 10. 2017, 16:00 » Informace z klubů - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
V prosinci se v Pepsi Center chystá velká sláva. Nuggets totiž ve své jubilejní padesáté sezóně v lize poctí další z klubových legend - už šestým bývalým hráčem, jehož číslo bude viset u stropu haly, bude Lafayette Lever, vždy známý hlavně pod přezdívkou Fat.

Ceremonie se má konat druhého prosince, kdy Nuggets přivítají Los Angeles Lakers. Dres Levera, jehož v Coloradu vytáhnou k ostatním "nesmrtelným", bude mít číslo 12.

Fat Lever by svou dvanáctku mohl symbolicky rozdělit. V Denveru totiž strávil šest sezón, během nichž byl považován za jednoho z nejlepších rozehrávačů ligy. Sešel se tehdy v týmu s dalšími esy - působili zde třeba Alex English či Bill Hanzlik. Bude navíc už šestým hráčem, jemuž se této pocty dostane. Ještě před ním Denver vyznamenal hráče jako Byron Beck, Dikembe Mutombo, David Thompson, Dan Issel a rovněž zmíněného Alexe Englishe.

Navzdory malému vzrůstu, který nebyl ani 190 centimetrů, byl Lever jedním z nejlépe doskakujících hráčů, jakého kdy Nuggets měli. Památné jsou zejména ročníky 88-89 a 89-90, ve kterých průměrně zaznamenával 9,3 doskoků na zápas. Je rovněž dodnes lídrem klubu v ziscích, druhým v asistencích a sedmým v odehraných minutách.

Jako mnoho dalších ligových hvězd však Lever nikdy nevyhrál titul, jeho maximem bylo druhé kolo play-off. Kromě něj si rovněž dvakrát zahrál v All-Star Game, v roce 1987 byl zvolen do nejlepší defenzivní pětky ligy a o rok později do pětky druhé. Co se reprezentace týče, nastoupil pouze za národní tým U19, se kterým v roce 1979 vybojoval zlato na MS v Salvadoru.

Za zmínku rovněž stojí, že během jedenácti odehraných sezón v NBA si Lever připsal 43 triple-doublů, což je osmý nejlepší výsledek historických tabulek. Za sebou nechal i taková jména jako Bob Cousy či John Havlicek. A mimochodem - dodnes je jediným hráčem, jenž za svou kariéru průměrně zaznamenával přes 14 bodů, 6 doskoků, 6 asistencí a 2 zisky.

Když se ho klubový prezident Josh Kroenke zeptal, jak by se mu líbilo mít u stropu své číslo, odpověděl: "Vždyť jsem kdysi ani nečekal, že si v téhle hale někdy zahraju. Moc si toho cením a jsem zároveň i trochu v šoku, protože to přišlo úplně z ničeho."

Sedmapadesátiletý Lever, který dnes pracuje v managementu Kings, si tak po konci kariéry splní další ze svých snů.

Kdysi ani nedoufal, že si NBA zahraje, letos se mu dostane pocty, po které touží snad každý malý kluk.

No řekněte, nezní to jako pohádka?

Fat is calling in after getting some pretty good news. pic.twitter.com/PDhWudzqCn

Denver Nuggets (@nuggets) 10. října 2017