GM Clevelandu: Kevin Love se nikam nestěhuje

27. 01. 2016, 12:00 » Spekulace - Autor: Vojtěch Šelong


(zdroj: Nbasket.cz)
Když se Kevin Love přesouval z mrazivé Minnesoty do Clevelandu, byla to opravdu velká věc. Ještě aby ne, vždyť Love v té době měl v dresu Vlků průměr neskutečných 26.10 bodu a 12.5 doskoku na zápas. Fandové ostatních týmů se právem báli, aby se z Cavs nestal další "powerhouse" a nutno říci, že na papíře to tak s Lovem, Jamesem a Irvingem i vypadalo.

To, co se však píše na papíře, není vždy pravda. Cavaliers jsou toho jasným důkazem. Ano, finále NBA je pořádný úspěch, Love a Irving k tomu však neměli absolutně co říci, jelikož playoff kvůli zraněním propásli. Love uzdravil poraněné rameno, Irving zase koleno, Cavs měli konečně naplno ukázat svou sílu. Skončilo to však spory v kabině, zvěstmi o tom, že celou organizaci vlastně vede LeBron James a nakonec to odnesl hlavní trenér David Blatt, který si začátkem týdne balil kufry.

A právě Love byl údajně velkým důvodem, proč generální manažer týmu David Griffin trenéra Blatta tak překvapivě vyhodil. Love je jako hráč skvělý v útoku, kdy je opravdu zvíře na doskoku, dokáže hrát velmi dobře zády ke koši, má slušný pohyb nohou, navíc však skvěle střílí z delší vzdálenosti, což je u hráče jeho pozice a výšky opravdu velká rarita. V týmu Cavs je vrchním doskakovačem, jedním z nejlepších střelců v týmu, faulován je z jeho spoluhráčů častěji jen LeBron. Proč tedy ty problémy? Pro hráče jako Love, který byl dlouhou dobu tahounem basketbalové frančízy v Minnesotě, a který má tolik ofenzivních schopností je totiž opravdu obtížné hrát druhé (nebo dokonce i třetí) housle, postávat v útoku na trojce a čekat na přihrávku. Kouč Blatt Lovea v útoku nevytěžoval tak, jak by si jistě zasloužil, do jeho pozic pod koš Love nedostával míče skoro vůbec. Navíc musel Love bránit ty lepší podkošové hráče, což je vzhledem k jeho špatné obraně velký problém.

Hodně se spekulovalo o tom, zdali má Love v Ohiu budoucnost, díky změně na trenérské pozici se však názory budou pravděpodobně měnit. Nový trenér Tyronn Lue slíbil, že Loveovu pozici v útoku vylepší, tím se pozice rodáka z Kalifornie v týmu rázem mění. Vedení Cavs tak nyní pravděpodobně počká, jak se Love popere s novým systémem, a trejdovat ho tak zatím nehodlá. Potvrdil to sám GM David Griffin:

„Opravdu byste mě museli hodně přesvědčovat, že budeme mít ve finále NBA větší šance bez hráče, jako je Kevin Love. Nikdy jsme neučinili žádnou nabídku zahrnující Kevina, ani jsme žádnou takovou neobdrželi,“ vyjádřil se Griffin pro Sport News. „Máme o Kevinovi velmi vysoké mínění a věříme, že on ho má stejně vysoké i o nás. Zároveň bych ale připomněl, že od začátku tvrdíme, že nikdo není nedotknutelný. Buď do toho jako hráč dáváte všechno nebo do toho nedáváte nic. Věříme, že do toho naši hráči nyní dávají všechno.“

Ne, LeBron James a Kyrie jsou nedotknutelní, to všichni víme, pan Griffin si může myslet, co chce. V něčem má však pravdu - s Lovem na hřišti jsou Cavs opravdu lepší, a to dokonce o 10.5 bodu na 100 držení míče, což není málo. Opravdu dělá svůj tým lepší a nebezpečnější, i když v obraně dost často hoří. Cavaliers jsou si momentálně hodně jistí svou pozicí ve finále NBA, kde však budou čekat týmy jako Golden State nebo San Antonio, což jsou týmy, na které Cavaliers momentálně opravdu nemají. Proto se Griffin nebrání případným změnám: „Pokud se věci budou vyvíjet stejně jako doteď, budeme se chtít poohlédnout o zkvalitnění kádru. Nebojíme se jít do něčeho, co by nám pomohlo v případě, že se něco naskytne.“

David Griffin se ještě nedávno vyjadřoval, že nehodlají vyhazovat Blatta, ani že James je hlavním člověkem celé organizace (toto tvrzení se otřáslo v základech při dosti drahém podpisu Tristana Thompsona, v čemž měl James prsty opravdu hluboko). Pokud tedy řekne, že Kevin Love nebude vyměněn, zas tak jisté to není. Tentokrát však pravděpodobně výměnu sedmadvacetiletého forwarda nečekejte. Zatím.